Pojem lanolín

Slovo:

lanolín, lanolin


Význam:

tuk ovčí vlny



Generovaný, orientační výčet dalších tvarů tohoto slova

Komentáře ke slovu lanolín, lanolin


 
» přidat nový komentář

Lanolin neregistrovaný 09.10.2006 22:48
» reagovat
Lanolín - tuk (vosk) z ovčí vlny, obsahuje též voskovitý podíl. Skládá se z 65% z vosku z vlny, 15% parafinového oleje a 20% vody. Prodává se pod označením DAB. Používá se jako změkčovadlo ve výrobcích v péči o pleť, v kosmetice a lékařství.a představuje v mastných krémech výživnou složku, ale i emulgátor, který dodává krému potřebnou konzistenci. Odpuzuje vodu, je vláčný a dobře drží. Zároveň je účinný a přirozený protektant (zvláčňovadlo).

Lanolin anhydrid - je vyčištěný vosk získaný z ovčí vlny. Umožňuje stabilizaci emulze z vody a oleje, do pokožky se dobře vstřebává. Obsahuje často pesticidy, protože na celém světě jen málo chovatelů ovcí, kteří pesticidy vůbec nepoužívají! Používá s k výrobě krémů a mastí

Lanolín - tuk (vosk) z ovčí vlny, obsahuje též voskovitý podíl. Skládá se z 65% z vosku z vlny, 15% parafinového oleje a 20% vody. Prodává se pod označením DAB. Podíl vosku z vlny může mít za následek, že lanilin bude zčásti znečištěn zbytky pesticidů. Mohou to být pozůstatky pesticidových koupelí, jimiž ovce procházejí, aby se odstranil hmyz z jejich kožešiny. Užíván jako změkčovadlo ve výrobcích v péči o pleť, v kosmetice a lékařství, krémy, leštidla, svíčky, pasty na dřevo a parkety. Lanolín představuje v mastných krémech výživnou složku, ale i emulgátor, dodává krému potřebnou konzistenci. Odpuzuje vodu, je vláčný a dobře drží. Alternativa: rostlinné zdroje.

Lanolin je druh vosku s nízkým bodem tání, který pochází z ovcí. Býval hojně používán při přípravě impregnací na kůži, ale má své velké nevýhody: a) velmi snadno způsobí změknutí kůže, vedoucí až k deformaci boty a ztrátě podpory nositeli bot, b) je choulostivý na mikrobiální prostředí, vedoucí u boty k hnilobě stehů a kůže.

velmi složitá látka, voskovitého charakteru, izolovaná z ovčí vlny
> vynikající přírodní emolient = zvláčňovadlo
> účinný a přirozený protektant = ochranný prostředek
> zvláčňuje, zjemňuje a chrání pokožku

 
> lanolin neregistrovaný 18.11.2007 12:32
» reagovat
  čím se dá odstranit z nežádoucího místa? dá se něčím rozpustit? Děkuji
   



Navigace

předchozí slovo: » lankasterka
následující slovo: » lanthan
slovo se nachází na stránce: L:10
krok zpět: » zpět
hledat jiné cizí slovo: » hledání
upravit (opravit) toto slovo: » upravit
přidat do slovníku nové slovo: » přidat

hledat - slovník - pro webmastery - o slovníku - kontakt
scs.abz.cz  --  web © 2005-2019  --  ABZ.cz